HTML

Libertarians

Friss topikok

Az amerikaiak 58%-a szeretne végre látni egy harmadik pártot

2014.09.29. 11:34 Tblog

A Gallup felmérése szerint az amerikai lakosság több mint fele már nagyon unja a kétpártrendszert és szeretne végre egy harmadik pártot a láthatáron.

A felnőtt lakosság 58%-a úgy gondolja, hogy szükség lenne egy harmadik párt megerősödésére, mert mind a Republikánus és a Demokrata párt is "elég rossz munkát végez" - olvasható a szerdán nyilvánosságra került felmérésben. Ez csak alig alacsonyabb attól a 60%-os rekordtól, amit tavaly októberben mértek a közvélemény kutatók.

Ma 35% szerint kielégítő a két nagy párt munkája. Nem meglepő hogy a függetlenek 71%-a gondolja ezt így, míg a Republikánus és a Demokrata párt támogatóinak csak kevesebb mint fele van ezen a véleményen.

A felnőttek többségénél már 2007-től előfordul hogy harmadik pártot szeretnének a meglévő két nagy helyett. Ez folyamatosan így van és csak a 2008-as és a 2012-es őszi mérések mutattak mást. Az összes többi felmérés kimutatta hogy a két nagy párt helyett harmadikat szeretne a felnőtt szavazók többsége.

A helyzet viszont az, hogy mikor a választásokra kerül a sor, akkor mégis mindig a két párt jelöltjeire szavaznak. Vannak államok ahol a törvények rendkívül megnehezítik azon jelöltek indulását, akik nem a két párt jelöltjei, hanem más pártokéi, vagy függetlenül szeretnének indulni a választásokon.

"Bár a vágy megvan arra hogy előretörjön egy harmadik párt, az nem világos hogy az amerikaiak támogatnák-e aktívan" - írja a Gallup. "Az amerikaiak harmadik párt utáni vágya talán azt jelzi, hogy már nagyon dühösek amiatt hogy a Republikánus és a Demokrata párt nem úgy működik ahogy a szavazók szerint kellene, továbbá van egy elképzelés hogy a rendszer nyisson új pártok felé, akkor is ha eddig ez nem volt szokás."

(A Gallup szeptember 4.-én 1.017 felnőttet kérdezett meg a felmérésben. Az eredmény hibahatára +/- 4%.)

USAToday - http://www.gallup.com/poll/177284/americans-continue-say-third-political-party-needed.aspx

Szólj hozzá!

Címkék: közvélemény kutatás kétpártrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarians.blog.hu/api/trackback/id/tr836741035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása