HTML

Libertarians

Friss topikok

Kik azok a libertariánusok?

2014.01.21. 19:08 Tblog

Olvasgatom a másik libertarian blogot, de szerintem annak nem sok köze van az ideológiához.

Maga a libertarian, szó is a liberty-ből ered, ami szabadságot jelent. (Nem keverendő a mai liberálisokkal.)

Bár rengeteg formája van, szerintem felesleges túlbonyolítani.

A libertarianusok nem kereszténységgyűlölők, hanem azt vallják hogy mindenki abban hisz amiben akar.

Nem utálják a "kisembert", hanem abban hisznek hogy a kisembernek lehetőség kell hogy jól éljen.

Nem akarják teljesen eltörölni az államot, hanem gyengébb államot akarnak, ami nem korlátozza túlzottan a lakosságot.

Kevesebb törvényt akarnak, jóval több szabadságot.

A saját tapasztalatom az, hogy a libertariánusok fontosnak tartják és végtelenül tisztelik az Alkotmányt és az emberi jogokat.

Szabadságszeretőek, vallják hogy mindenki azzal fekszik le akivel akar, ha drogozni akar, tegye, az állam ne tiltson dolgokat feleslegesen, ne szórja az adófizetők pénzét. Hiszik hogy az államnak kicsinek kellene lennie és ebből kifolyólag az adók mértékét is jelentősen csökkenteni kellene.

A libertariánusok természetesen a fegyvertartást is teljes mellészélességgel támogatják. Ahogy a szólásszabadságot szintén. Mindegy hogy valaki mit mond, tehesse meg. Az is mondhassa el a véleményét, aki a véleményével kisebbségben van másokkal szemben.

Voltaire szavaival élve:

"Egyetlen szavaddal sem értek egyet,de meghalnék azért, hogy elmondhasd a véleményedet".

És tulajdonképpen ez a lényege a szólásszabadságnak.

A libertariánusoknak nem tetszik az állam által vezérelt iskolai oktatás, mert agymosásnak tartják. Sok dologban ez igaz is. (Én személy szerint inkább változtatást támogatnék az oktatási rendszerben, de nem tartom jó ötletnek hogy minden gyerekből magántanuló legyen.)

Elutasítják az állami egészségügyet is. (Ezzel szintén nem értek egyet, bár a most kialakuló rendszer úgy tűnik hogy még a biztosítórendszeres egészségügynél is hogy rosszabb lesz.)

Amiben megosztottságot látok libertartiánus és libertariánus közt, az az abortusz kérdése. Némelyek elítélik, némelyek támogatják.

Mivel a túlzott törvénykezést elítélik, így a rendőrállam ellen is fellépnek.

Az túl erős állam nem tetszik nekik, az állammal összefonódott óriáscégek, nagyvállalatok sem tetszenek nekik. Én úgy vettem észre, hogy a kisvállalkozásokat tartják a legfontosabbnak, kisboltosokat, kis gyárakat, földműveseket. Akik szabadságpártiak és vállalkozásuk van, azoknak fontos hogy ne fojtsák meg őket a magas adók és bonyolult engedélyek.

A libertariánus egyik ismérve az élni és élni hagyni alapelv.

A másik libertariánus(-nak mondott) blogon folyamatosan előkerül a hazaellenesség. Egy libertariánus nem hazaellenes, egy libertartiánus az hazafi. Nem az önzés hajtja, hiszen az egész országának jót akar. Az nemzetét szeretné szabadnak látni. 

22 komment

Címkék: libertarianizmus libertarian libertariánus

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarians.blog.hu/api/trackback/id/tr425773718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mannlicher 2014.01.21. 23:23:38

A másik blog alatt think-tankét érted?

Tblog 2014.01.22. 01:14:36

Igen. Amiket ír, az igen távol áll attól a libertarianus mentalitástól, amit én tapasztalok. Ron Paul, Gary Johnson, az eredeti Tea Party. Ami a másik blogot jellemzi az a vallás-gyűlölet, illetve a haza-utálat, holott ez mind ellentétes azzal ami itt az USA libertariánusait jellemzi.

Mannlicher 2014.01.22. 19:37:09

Ha megnézed a legelső cikkeit vannak köztük normálisak is, aztán rövid időn belül felvette ezt a stílust. De amióta ilyeneket ír kikerül az indexre és van olvasója. Sajnos csak ez számít.
Véletlenül nem te csinálod a túlélőblogot?

Tblog 2014.01.22. 19:42:16

@Mannlicher: Egy két írása tényleg nem volt rossz, de sajnos a legtöbb írásának semmi értelme.

"Véletlenül nem te csinálod a túlélőblogot?"

De az a blog az enyém. :-)

Mannlicher 2014.01.22. 20:01:37

@Tblog: Nekem már az is megfordult a fejemben, hogy az elején még egy teljesen más ember írt és átadta a stafétát valakinek.
Lehetne egy javaslatom? Szerintem csináld meg azt, hogy a te neved mellett is kint legyen a blogot linkje, mint pl.: think-tanknak is. Így akiknek felkelted az érdeklődését a más blogokon írt kommentekkel felkeresnek. Ne kérdezd, hogyan azt én sem tudom, de valami azt súgja, hogy neked nehéz lesz index címlapra kerülni és olvasók nélkül nehéz lesz think-tankot legyőzni.

Mannlicher 2014.01.22. 20:07:02

@Mannlicher:
Ezt nem bántásból írom csak népesebb olvasótábora rendszerint annak van aki indexre kerül.

Mannlicher 2014.01.22. 20:22:28

@Tblog:
Jut eszembe közönségkérés lehet? Már sokat halottam, a Tea Party mozgalomról, de magyarul nem sok konkrétat találtam róluk, vagy a történetükről és többnyire az is elég ellenséges volt velük szemben, az angolom viszont nem elég ahhoz, hogy eredeti szövegeket olvassak. Ha nem nagy kérés tudnál róluk is írni?

Tblog 2014.01.22. 20:25:51

@Mannlicher: Köszönöm a tanácsot, később majd még alakítok a blogon. Persze nem vágyom milliós olvasótáborra. :)

Persze, írhatok majd a Tea Party-ról is. Igaz hogy mostanában inkább Republikánusoknak mondhatók, de ennél azért jóval bonyolultabb a mozgalmuk történelme.

Siphersh 2014.02.04. 03:00:54

No de Tblog. Ez vajon hogy lehet? Az egyik ember ilyen dolgokkal definiálja a libertariánizmusát, a másik meg másmilyen, néhol emezzel ellentmondó dolgokkal definiálja a libertariánizmusát?

Nem lehet, hogy ez talán azért van, mert az ideológiák csak önkényesen definiált általánosítások?

Várjál, van egy ötletem: lehetne az, mint a keresztény meg a keresztyén. Az egyik legyen libertariánus, a másik meg a libertárianus.

Tblog 2014.02.04. 03:32:28

@Siphersh: Az Amerikai Alkotmány a "We the People"-al kezdődik, tehát a kisemberekkel. Nekik kell személyes szabadságot biztosítani. Ez eléggé egyértelmű, nehéz félreérteni. Hogy mik a legfőbb szabadságjobok, az pedig benne van az Alkotmányban, Bill of Rights-ban. :)

Siphersh 2014.02.04. 11:51:17

@Tblog: Ugye, most ezt nem mondod komolyan, hogy nehéz félreérteni, hogy mit jelent a "we the people", amikor ennek a megfogalmazói szó szerint rabszolgatartók voltak?

És mindez egy olyan országban, ahol a bíróság kimondta, hogy corporations are people? Nehéz félreérteni? Komolyan?

Tblog 2014.02.04. 12:47:56

Nem nehéz félreérteni, mert ma szerintem nincsenek rabszolgák, a "We the people" a "Mi az emberek". A szegénynek is ugyanaz kell(ene) legyen a joga, mint a gazdagnak.

Hogy a corporation micsoda azt meg lehet tudni. Lehet hogy törvény sok mindent kimondhat egy nagyvállalatról, de attól még nem lesz ember.

Siphersh 2014.02.04. 13:06:10

@Tblog: Nem az az érdekes, hogy ember-e, hanem hogy fizetheti-e a politikusok kampányát. Mert ha fő a szabadság, és éljen a small government, akkor ugyan miért ne fizethetné? És innentől kezdve a "kisembernek" nincs esélye érvényesítenie a jogait.

Tblog 2014.02.04. 13:21:47

@Siphersh: Ez igaz. 2012 volt az első olyan választás amit figyelemmel kísértem. Elég siralmas volt. Kétpárti diktatúra. Majdnem mindenkiben benne van a "szavazz a kisebbik rosszra" mentalitás, úgyhogy szerintem még jó darabig nem lesz változás.

Tblog 2014.02.05. 05:45:56

@Siphersh: Én inkább néhány adófajtát szüntetnék be. De az új egészségügy is katasztrófa lesz, ez sajnos egyre nyilvánvalóbb.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2014.02.16. 20:00:52

Csak most találkoztam a blogoddal, így engedd meg, hogy késedelmesen is válaszoljak a nekem szóló (amit már az első mondatodban nyilvánvalóvá teszel) posztodra.

Hadd idézzek neked a Wikiből: "Libertarianism (Latin: liber, "free") is a set of related political philosophies that uphold liberty as the highest political end. This includes emphasis on the primacy of individual liberty, political freedom, and voluntary association. It is an antonym of authoritarianism. Although libertarians share a skepticism of governmental authority, they diverge on the extent and character of their opposition. Certain schools of libertarian thought offer a range of views on how far the powers of government should be limited and others contend the state should not exist at all. While minarchists propose a state limited in scope to preventing aggression, theft, breach of contract and fraud, anarchists advocate its complete elimination as a political system. While some libertarians accept laissez-faire capitalism and private property rights, such as in land and natural resources, others oppose capitalism and private ownership of the means of production, instead advocating their common or cooperative ownership and management (see libertarian socialism)."

A Wiki szerzőivel egyetértve azt gondolom, hogy a libertarianizmus, mint irányzat nem ekvivalens az amerikai mainstream libertarianizmussal, hanem annál jóval szélesebb; te viszont önkényesen azt mondod, hogy *csak* az a libertarianizmus, amit Amerikában ezen a néven ismernek (vagyis megjegyzed, hogy "Bár rengeteg formája van, szerintem felesleges túlbonyolítani.", de azért ami azzal ellentétes és tőlem olvastad, arra rögtön rávágod, hogy az nem is libertarianizmus (konkrétan a kereszténység, kisemberek, anarchizmus és hazaszeretet kérdéseiben)).

A másik, hogy olyan dolgokat adsz a számba, amiket soha nem mondtam, sőt, nem is gondoltam.

"A libertarianusok nem kereszténységgyűlölők, hanem azt vallják hogy mindenki abban hisz amiben akar."

Jómagam is azt hirdettem, hogy mindenki higgyen, amiben akar - hogy én ezekről a hitekről egyébként mit gondolok (és itt nem szükséges a kereszténységre szűkíteni, bár érintettségem okán nyilván arról szoktam írni), az meg hadd legyen az én egyéni, szuverén magánügyem.

"Nem utálják a "kisembert", hanem abban hisznek hogy a kisembernek lehetőség kell hogy jól éljen."

A "kisember" fogalma, azt remélem, már tisztázva lett, mint az "A kisemberek rabjai" c. posztban, mind a kommentekben. Feltételezem, ezeket olvastad, tekintve, hogy hozzá is szóltál. A "kisember" itt nem az egyszerű, hétköznapi, átlagos állampolgárokat jelentette, hanem egy jellegzetes mentalitás hordozóit. Az átlagos embereket senki (én legalábbis biztosan nem) utálja, azokat viszont, akikről írtam, azt hiszem, minden alapom megvan utálni.

"Nem akarják teljesen eltörölni az államot, hanem gyengébb államot akarnak, ami nem korlátozza túlzottan a lakosságot."

A minarchisták. Az anarchisták meg el akarják törölni.

"A saját tapasztalatom az, hogy a libertariánusok fontosnak tartják és végtelenül tisztelik az Alkotmányt és az emberi jogokat."

Az *amerikai, mainstream* libertáriusok. Én viszont úgy gondolom, és ezt is szoktam írni, hogy amíg jogainkat másoktól (pontosabban egy mások által írt darab fecnitől) várjuk, addig soha nem leszünk szabadok. Én maximálisan elismerem az emberi jogokat, sőt, tovább megyek: nem mások, az alkotmányozók kegyéből származónak tekintem őket, hanem eredendően adottnak. Szerinted ez nem szabadságelvű?

"A másik libertariánus(-nak mondott) blogon folyamatosan előkerül a hazaellenesség. Egy libertariánus nem hazaellenes, egy libertartiánus az hazafi. Nem az önzés hajtja, hiszen az egész országának jót akar. Az nemzetét szeretné szabadnak látni."

Ismét: Az *amerikai, mainstream* libertáriusok. Megint mások egyszerűen csak maguknak akarnak jót, nem rendelik alá magukat ezeknek a patetikus, kollektivista gyűjtőfogalmaknak, és azt mondják másoknak is, hogy akarjanak ők is jót maguknak, és akkor végeredményben mindenkinek jobb lesz. (A hazaellenesség pedig egyenes következménye a vallás- és államellenességnek.)

A többi ponttal pedig azért nem szállok vitába, mert hogy magam is pont ugyanezeket mondom, szóról szóra. Őszintén remélem, hogy csak elfelejtetted jelölni, hogy ezekben nem "a másik libertarian blog"-nak (ezek szerint egy tisztességes linket sem érdemeltem meg) akarsz ellentmondani (amivel keretbe foglaltad az egész írásodat), hanem csak úgy általában írod őket.

Ha egy másik libertárius, de még ha protestblogot indítasz is, ahhoz természetesen semmi közöm - de azért némi tisztességre utóbbi esetben is igényt tartanék.

Tblog 2014.02.16. 21:23:03

"és tőlem olvastad, arra rögtön rávágod, hogy az nem is libertarianizmus"

Szerintem nem is az, hanem inkább anarchista. Ez alátámasztja azt is, hogy oldalt odaírtad hogy "anarchista". Ez logikus is, ha megnézzük hogy mi az anarchia megfelelője.

"A másik, hogy olyan dolgokat adsz a számba, amiket soha nem mondtam, sőt, nem is gondoltam."

Az lehet, de én általánosságban beszéltem.

Attól hogy azt mondod hogy vallásszabadságot támogatod, attól még egyértelmű hogy gyűlölöd a kereszténységet. Ez az egyik ok, amiért olyan sokan nem tetszésüket fejezték ki a cikkeid alatt.

Igen, azt írják hogy sok féle vállfaja van a libertarian gondolkodásmódnak, de az alapja akkor is egy. Ha az alapja is más lenne, akkor az már nem lenne libertariánus eszme.

"A "kisember" fogalma, azt remélem, már tisztázva lett"

Lehet hogy odaírtad hogy te mit értesz alatta, de attól még nem lett szimpatikusabb a megközelítés. A "kisember" szónak új jelentést adtál, de ettől még nem azt jelenti. Esetleg csak a te szótáradban, de a többség attól még teljesen másként értékeli a "kisember" jelzőt.

"A minarchisták. Az anarchisták meg el akarják törölni."

Az anarchia az egy külön fogalom. Nem is hinném hogy valaha is működött volna egy anarchikus társadalom.

"nem mások, az alkotmányozók kegyéből származónak tekintem őket, hanem eredendően adottnak. Szerinted ez nem szabadságelvű?"

De. Viszont ha nem írták volna le az USA Alkotmányba, akkor a jelenlegi kormány még annyira se törődne a szabadságjogokkal, mint most.

"hanem csak úgy általában írod őket."

Néhány dolgot nálad láttam. Ha nagyon akarod, belinkelhetem, de nem igazán látom értelmét. Főként hogy nagyjából pont ugyanezeket leírtam a blogod alá, hozzászólások formájában. Csak ide is leírtam a gondolataimat.

"de még ha protestblogot indítasz is"

Miért? Te meg ideírsz. Esetleg ha írsz egy választ, nem követelném rajtad hogy írd bele a címet, mert minek írnád? Felesleges.

"némi tisztességre utóbbi esetben is igényt tartanék"

Nem értem hogy ezt mire írod. Már csak azért se írtam bele, nehogy mindent magadra vegyél, de mégis megtetted.

Egyszerű vélemények, fordítások, írások. Nem hinném hogy reklámoznom kéne a te blogod, amivel csak néhol értek egyet.

Főleg hogy azt írod hogy nem libertariánus blogod van, csak véleményblogod és amellett csak libertariánusnak vallod magad (vagy anarchistának).

Mindemellett ott van a blogodon oldalt, hogy "LIBERTARIAN" és aláírva ezek is:
"antinacionalista, darwinista"

Nos, ez nem igaz. Hazafias és hívő libertariánusból nem kevés van, így ezek a szavak elég félrevezetőek.

Saját véleményed lehet, de egyetértést ne várj a többségtől, ha olyan stílusban írsz ahogy szoktál.

A többséget nem provokálni, hanem okítani kell.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2014.02.16. 22:41:56

@Tblog: Maradjunk abban, hogy nem értünk egyet.

Tblog 2014.02.16. 23:07:36

@think-tank: Csak erről van szó, mindenkinek van véleménye. Nem rossz szándékból vagy haragból írom amit írok, csak más a véleményem.

De attól még támogatom azt hogy leírd te is a te véleményed, mert az a szólásszabadság.

"Freedom of speech is the freedom to say what others don't want to hear."

Ebben szerintem egyetérthetünk. :-)

Mannlicher 2014.02.18. 21:56:32

@think-tank:
Szerencsétlen szóhasználat. Olvassotságra gondoltam.
süti beállítások módosítása